Förklok förälder – boken för föräldrar

Köp Förklok förälder hos Own Your Book, Adlibris, Bokus och Akademiebokhandeln.


Om du arbetar med övningarna i boken och vill skriva ut mallarna så hittar du allt material till boken här. Här finns också lite mer bakgrund och förklaringar till övningarna i boken.


Varför skrevs Förklok förälder?

Alla föräldrar behöver råd och hjälp av andra, framförallt när det gäller saker vi inte själva kan eller erfarit förut. Inget kan ersätta en läkares kunskap eller barnmorskans goda råd.

Samtidigt har alla föräldrar också en viss inneboende kunskap. Kalla det sunt förnuft, eller intuition, instinkt. Med åren får alla föräldrar också erfarenhet och en helt unik kunskap om just sitt eller sina barn. Boken hjälper dig fundera över allt du redan kan och vad som är viktigt för dig som förälder. Den hjälper dig vara förklok istället för efterklok.

Inte sällan handlar de utmaningar vi har som föräldrar om en krock mellan våra egna värderingar, eller att vi känner oss trängda mellan barnets beteende och våra egna förväntningar på både barnet och oss själva som föräldrar. Dessutom är det ofta fullt upp som förälder och det är lätt att dagarna bara går, bara blir. Vi har samma bråk denna vecka som vi hade förra veckan.

Denna bok hjälper dig stänga av ”autopiloten” och verkligen utforska vad som är viktigt för dig i ditt föräldraskap. Den hjälper dig ta sikte på de stora frågorna om varför du gör som du gör, och hur du egentligen vill ha det.

Relationen du har till ditt barn består, oavsett din eller ditt barns ålder.  Det är inte sant att barnen inte behöver dig bara för att de är vuxna, de behöver dig bara på ett annat sätt. Barnens behov av dig beror delvis också på ditt agerande; hur du engagerar dig i relationen och hur relevant du gör dig.  Inom näringslivet ser man det som självklart att erfarna personer kan ha nytta av en mentor eller bollplank. Det är lika sant även för vuxna barn; vem bättre att ha som mentor och bollplank när man själv får barn än sin egen förälder som faktiskt har helt relevant erfarenhet och lärt sig massor med saker på vägen? En förklok förälder kan fortsätta vara nära sitt vuxna barn och utvecklas till en förklok mor- eller farförälder. Du har alla möjligheter att förnya och utveckla ditt föräldraskap och ha nära relation till dina barn som består över åren.