Kraftfulla frågor

Tre kraftfulla frågor du kan ställa till dig själv när du vill utveckla något du gör eller hitta en mer effektiv användning av din tid:

Varför gör jag det här?

Denna fråga kan man alltid ställa sig själv egentligen, i alla sammanhang. Kanske den ultimata självledarskapsfrågan, då den kan göra allt från att skapa insikt om egna motiv och behov till att förbättra arbetsinsatser på jobbet. Jag har haft stor nytta av den när jag halkat runt i förändringskurvan här under våren.

Vad är mitt bidrag i det här momentet/ mötet/ stunden?

När jag kommer på mig själv med att undra varför jag är med på ett möte eller inte direkt kan se den nytta just jag tillför, är det en tydlig signal om att jag behöver tänka om. Ibland kan man förstås förbise sitt eget bidrag, men ibland behövs man helt enkelt inte! Denna fråga kan sätta hjälpa dig reda ut hur det ligger till.

Om jag skulle göra om det här, hur skulle jag göra då?

Det är nästan omöjligt att inte hitta små förbättringar i hur vi gör saker och ting. Därmed inte sagt att den första gången var dålig, men det finns ofta något som kan tweakas eller finslipas. Om du skulle göra det du just gjorde igen, vad skulle du ändra? Skulle ta bort något moment, eller lägga till något som saknades? En mycket bra fråga för att upptäcka de små sakerna som gör din prestation bättre varje gång.