Öka glädjen

Insprängd i vardagen, mellan tvätten, disken, matlagningen och alla andra vardagliga moment som är mer eller mindre roliga, finns mängder med glädjeämnen. Ibland är de små; en blå himmel eller en vacker vas på bordet. Ibland lite större; mötet du höll gick precis så bra som du hade hoppats eller så kanske du hade ett innerligt samtal med en vän. Oavsett dignitet är det en god vana att göra en notering för allt du är tacksam för.

Varför? Jo, helt enkelt för att desto mer du över på att se gåvorna i livet, desto fler kommer du hitta. Det i sin tur gör det lättare att njuta av livet, även när det ter sig alldagligt, motigt eller kanske lite extra krävande.

Att föra tacksamhetsdagbok hjälper dig stanna upp och bara vara. Det förstärker glädjen av allt som redan finns och allt som du redan har. För en tacksamhetsdagbok så kommer du märka skillnad i ditt välbefinnande och din glädje.

Gör så här:
  1. Gör en notering varje över alla saker du känner glädje eller tacksamhet för. Välj själv om du vill anteckna i en bok (kanske samma som du skriver dina morgonsidor i?) eller om du gör en mental anteckning.
  2. Ta med allt, oavsett hur litet eller fjuttigt det kanske känns. Många bäckar små är ledordet här.
  3. Håll i vanan minst två veckor.
  4. Se vad du upptäcker och hur det känns.

Du kan också välja att svara på följande frågor lite då och då för lite variation i övningen:

  1. Vad lär jag mig av det som är jobbigt just nu?
  2. Tre personer jag är glad för att känna
  3. Dagens bästa stund