Gör du det du vill med din tid?

Livsmatrisen

Önskar du att du hade mer tid till saker som gav dig energi? Ett bra första steg är att reflektera lite över vad du lägger din tid på just nu.

Livsmatrisen, som en god vän visade mig för säkert femton år sedan på den tiden vi jobbade på samma stora bank, är precis ett sådant verktyg. Dessvärre kan den inte ge dig mer tid, men å andra sidan kan man också se det som att tid är det enda vi har. Ett helt liv, så kort eller långt det nu blir. Den mest verksamma frågan är kanske hur du väljer att spendera den?

Så här gör du:
  1. Fundera ut vad du ägnar din tid åt. Ta med allt. Vardagssysslor, arbete, saker du måste göra, saker du gör för att du vill, stora saker, små saker.
  2. För varje aktivitet eller syssla, antecknar du den i den kvadrat av matrisen där den hör hemma. Gör du t.ex. mycket av den men vill göra mindre, lägger du den någonstans i övre vänstra hörn. Välj plats efter hur det ser ut just nu.
  3. När du skrivit upp det mesta du kan komma på kan du ta en stund och glädjas åt de saker du både vill göra mycket av och också gör mycket av (övre högra hörn). Du kan också glädjas åt det du gör lite av, som du inte vill göra mer av (nedre vänstra hörn). Här verkar du ha gjort val som överensstämmer med hur du vill ha det. Grattis!
  4. För de saker där det finns en diskrepans mellan viljan och verkligheten, fundera över vad det skulle ge dig att göra ändringar här. Vad skulle det betyda för dig om du kunde göra mer av det som fyller din tank? Vad skulle de i din omgivning märka då? Varför vore det viktigt för dig?
  5. Fundera på om det finns något litet första steg du kan ta för att få mer tid till det du vill.
  6. Känns några saker omöjliga, som om de inte går att ändra? Så kan det ju faktiskt vara. Icke desto mindre, ge dig själv tillåtelse att inleda dina tankar med; ”Om allt var möjligt, då skulle jag…” och se vad som kommer upp. Fastna inte i verklighetskontrollen det första du gör.

Förhoppningsvis ger denna övning dig lite inblick i hur du disponerar din tid och framförallt hur du skulle vilja disponera den. Kanske hittar du fröna till en första plan för förändring i denna övning också? Livet är kort; så gör mer av det som gör dig glad!