Bli bättre

Öva medvetet

Vill du bli bättre på något? Då gäller det att öva, som du vet.

Men inte bara öva hur som helst; du behöver öva medvetet. Att nöta samma sak om och om igen och göra samma misstag om och om igen, leder inte nödvändigtvis till någon nämnvärd utveckling. 

Prova att:

?be någon filma dig när du gör den aktivitet du vill bli bättre på. Några få minuter film av dig när du håller en föreläsning eller spelar tennis ger många nya insikter.

?be någon som bryr sig om din utveckling om väldigt specifik feedback, t.ex. på hur något du sa eller gjorde vid ett specifikt tillfälle uppfattades, så att fedbacken riktar in sig på det du vill veta mer om.

?ge dig själv tid. Tid att misslyckas, prova igen, ge upp i frustration, svära att du aldrig mer kommer göra det här för att sedan fortsätta ändå. Tid att vara nybörjare, och kanske till och med lite halvkass på det du gör. Ge dig själv tillåtelse att vara dålig så att du kan öva på att bli bättre.

?hitta en coach eller mentor som du kan bolla tankar och som kan ge dig konkret återkoppling på saker du skulle kunna prova att förändra.

?se konstruktiv kritik som en gåva där du själv kan välja vad du vill ta till dig av. Be den som ger kritiken att förklara specifikt vad de saknade eller vad det var som inte landade bra hos dem. Ta till dig av det som känns relevant och släpp det som du inte håller med om. Och – kom ihåg att alla inte kommer tycka om allt du gör, men det betyder inte nödvändigtvis att du ska sluta göra det.