Möt dina rädslor

Vi har alla rädslor som vi bär inom oss vare sig vi vill se dem eller inte. Att lyfta fram dessa rädslor under varsamma former och umgås med tankarna på dem kan ge oss kraft att möte dem. Att upptäcka hur de påverkar vårt sinnes- och känslotillstånd kan hjälpa oss att förstå vårt eget agerande bättre. När vi har mer insikt i varför vi gör som vi gör blir det också lättare att välja andra beteenden om vi skulle vilja.

För att närma oss våra rädslor, utgår vi i denna övning från The Buddhas Five Remembrances, som skrevs just i avseendet att hjälpa oss möta det som skrämmer oss allra mest.

Gör så här:

Påminn dig själv om följande sanningar, en i taget. Läs och begrunda varje påstående. Vad känner du? Vad tänker du? Notera gärna dina tankar och funderingar och se vad du upptäcker. 

  1. Människans natur är att bli gammal. Jag kan inte undgå att bli gammal.
  2. Människans natur är att bli sjuk. Jag kan inte undgå att bli sjuk.
  3. Människans natur är att dö. Jag kan inte undgå att dö.
  4. Allt jag håller kärt och alla jag älskar kommer att förändras på ett eller annat sätt. Jag kan inte undgå att separeras från dem. Jag kan inte behålla något. Jag kom till världen tomhänt och jag lämnar världen tomhänt.
  5. Mitt agerande och mina handlingar är det enda jag verkligen äger. Jag kan inte undgå konsekvenserna av mitt agerande. Mina handlingar är marken som jag står på.