Överraska dig själv

Utmana Dina mentala hinder

Många av de hinder vi möter sitter i våra huvuden. Kanske rent utav de flesta? Det finns väldigt få riktiga sanningar i livet. Att ”Det går inte” eller ”Jag vet inte hur jag ska göra” skulle vara sant, verkligen sant, är ibland rent nonsens.

Nej, alla kan inte kan bli fotbollsproffs eller astronauter, det _är_ faktiskt sant. Men i vardagen så ställs vi oftare inför mindre utmaningar som egentligen är fullt möjliga att ta sig an, samtidigt som vi med våra valda sanningar och våra antaganden om sakers tillstånd målar upp dem som oöverstigliga hinder.

Nästa gång du känner dig kraftlös eller oförmögen inför en uppgift, syna de hinder du ser med denna övning.

Gör så här:
  1. Beskriv kort det du vill/ behöver/ borde göra.
  2. Låt tankarna om tvivel och osäkerhet få lite spelutrymme i ditt huvud. Men bara en liten stund, du ska ju inte fastna här.
  3. Ge dig nu själv tillstånd att låtsas lite. Du vet att det inte går, men OM det ändå gick, vad skulle du göra först då? OM du bara leker med tanken på att du kan göra den där saken ändå, vad behöver du då? Vilka steg skulle du kunna ta? Vilka lösningar skulle du kunna testa, om du ponerar att allt ändå var möjligt?
  4. Var vaksam på om du hamnar i hindrande tankar igen. Påminn dig själv om att det du hittar på inte behöver vara realistiskt, du fantiserar bara.
  5. Notera dina tankar någonstans, hur knasiga, absurda eller verklighetsfrånvända de än känns.
  6. Du har nu tillåtet dig själv att tänka i helt nya banor och haft en liten brainstormingsession med dig själv. Bra jobbat! Beröm dig själv för det.
  7. Ser du några frön i dina anteckningar som du, trots allt, kan agera på? Någon du kan prata med, något du kan testa, en sak du kan researcha, något du kan tänka lite till på?
  8. Ta de steg du kan ta, oavsett hur små eller fjuttiga de känns. Fundera inte på vad de ska leda till, börja bara.
  9. Uppmärksamma att du faktiskt, trots motstånd och tankar om att det inte skulle vara möjligt, tagit dig förbi ditt mentala hinder.

Var din resa slutar, hur vägen blir eller vad du uppnår är i just detta skede inte det väsentliga. Det som är väsentligt är det arbete du gjort med att tänka nya tankar, och att agera, trots den mentala väggen som stod där alldeles nyss.


Vill du ha lite mer inspiration kring kreativitet och att tänka i nya banor rekommenderas Sir Ken Robinsons Ted Talk, Bring on the Learning Revolution.